KaosGL.org, gazetelerin Mayıs ayının yalnızca ilk 3 gününde LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylem üreten haberleri derledi. Yalnızca 3 günde gazeteler LGBTİ+’ların en temel haklarına saldıran 62 haber yayımladı. Bu haberlerin birçoğunun teması 24 Nisan’da Diyanet’in merkezî Cuma hutbesinde eşcinselleri ve HIV’le yaşayanları hedef göstermesinin izlerini taşıyor.

İşte o haberler…

1 Mayıs, Akit

Mayıs ayına Akit ile başlıyoruz. Akit’in “İslâm’a düşman teröriste kalkan” başlıklı nefret haberi, LGBTİ+’ların haklarını savunan barolardaki avukatları kriminalize ediyor.

1 Mayıs, Akit

Gazete Perinçek’in Aydınlık’taki nefret haberine yer veriyor. Bozacının şahidi şıracı!

1 Mayıs, Akit

Ali İhsan Karahasanoğlu İYİ Parti’yi hedefe koymuşken LGBTİ+’lara da nefret söylemini eksik etmiyor. Karahasanoğlu cinsiyetçi ve homofobik yazısında: “Konuş dediysek Kandil adına ibneler adına konuş demedik” diyor, parti lideri Meral Akşener’e de Hacı Meral Abla diye sesleniyor!

1 Mayıs, Ege Telgraf

İzmir’de çıkan gazetede Yunus Karakaya, dini kullanarak nefretin üzerini örtmeye çalışıyor: “Eşcinsellik dört dinde de yasak.”

1 Mayıs, Günebakış

Trabzon’da çıkan Günebakış “Bekaroğlu’ndan skandal LGBT savunması” başlıklı nefret haberinde, LGBTİ+ haklarını savunan CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’nu hedef gösteriyor.

1 Mayıs, Günebakış

Trabzon’da çıkan gazetede Ali Öztürk dini referansları nefretine alet ediyor: “Homoseksüel ilişkinin lanetlendiğini…”

1 Mayıs, Yeni Akit

İşte en temel hakları çiğneyen bir avukat! Avukat Yaşar Baş, “LGBTİ+’lar için “sapık” diyor ve nefret söylemindeki yerini alıyor.

1 Mayıs, YeniŞafak

Ömer Lekesiz yazısında LGBTİ+’ların haklarını savunan baroları hedef gösterip, LGBTİ+’lara nefret kusuyor.

1 Mayıs, Milat

MuhammetdÖzkılınç, “LGBT lanet sebebidir” diyor ve nefret söyleminin dibine batıyor.

1 Mayıs, BBN Haber

Fikret Coşar, “Olay kişilerin özgür cinsel tercihleri gibi sunulsa da temelinde aile kavramını çökertip insan nüfusunu azaltmak projesi olan bir mantığın amaçları var” diyor ve eşcinselleri komplo teorileri ile kriminalize ediyor.

1 Mayıs, Yeni Meram

Konya’da çıkan gazetede Hüseyin Menekşe LGBTİ+’lara yönelen nefreti görünmez kılıyor ve “Kimsenin dinini aşağılamaya hakkınız yok” diyerek LGBTİ+ örgütlerini ve LGBTİ+ hakları savunucularını hedef gösteriyor.

1 Mayıs, Milli Gazete

Siyami Akyel, “İslamda neslin korunması temel insan hakkıdır” diyor ve evrensel insan haklarını yok sayarak nefret söylemi üretiyor.

1 Mayıs, Sabah

Gazete “CHP topluma büyük zarar veriyor” başlıklı haberinde CHP’ye saldırırken LGBTİ+’ları da araya sıkıştırıyor.

1 Mayıs, Sabah

Zeynel Yaman, “Batıda mülteci çocuklar eşcinsel çiftlere veriliyor” mitini temcit pilavı misali önümüze koyuyor. LGBTİ+’ların çocuk yetiştiremeyeceğini de ileri süren bu haberle ayrımcı söylemi üretenlerden oluyor.

1 Mayıs, Akit

Murat Alan, “HIV ve diğer zührevi hastalık kapan eşcinsellerin aylık tedavi gideri SGK tarafından karşılanıyor. Özellikle HIV tedavisinde ömür boyu kullanılması gereken ilaç kokteylinin aylık maliyeti 3500 dolar. SGK bu ilaçları hiçbir ücret talep etmeden benim vergilerimle temin ediyor. Eşcinsellerin vergisi Diyanet’e gitmesin, benim vergimle de eşcinsellerin tedavi giderleri karşılanmasın” diyor HIV ile yaşayanlara ve LGBTİ+’lara karşı ayrımcı nefret söylemi üretmekle kalmıyor, HIV ile eşcinselliği ilişkilendirerek halkı yanlış da bilgilendiriyor.

1 Mayıs, Yeni Şafak

Yusuf Kaplan, “Eşcinsellik, herhangi bir tercih meselesi değildir. Cinayettir. Nesli ifsad edecek, insan türünü yok edecek bir intihar” iddialarıyla eşcinselleri kriminalize ediyor.

1 Mayıs, Akşam

Hüseyin Besli, “Eşcinsellik günahtır o kadar” diyor ve LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemini yaygınlaştıranlara katılıyor.

1 Mayıs, Akit

Resul Ekrem Şahan “Sapkınlık için insan hakkı diyenler 28 Şubat’ta neredeydi” diyor ve LGBTİ+’lara yönelik nefret söyleminde yerini alıyor!

1 Mayıs, Türkiye

Ahmet Şimşirgil “İstanbul Sözleşmesi iptal edilsin” diyor ve LGBTİ+’lar için “çarpık ilişkiler” diyerek nefret söylemini cinsiyet kimliği ve cinsel yönelime getiriyor.

1 Mayıs, Akit

LGBTİ+ haklarını savunan meslek örgütü ve barolar Harun Sekmen’in hedefinde: “Barolar ve odalar LGBTİ destekçisi İslam’a ve Türk milletinin kadim değerlerine saldırmakta hiçbir beis görmeyen meslek odaları ve barolar, toplumun uru haline gelmiş olan LGBTİ sapkınlara ise kol kanat geriyor.”

1 Mayıs, Konya Merhaba

Adem Turan “lezbiyenliği normal ilişki gibi kabul ettirmeye çalışan zavalılar mevcut” diyor ve nefret söylemi üretiyor.

1 Mayıs, İstiklal

İstanbul’da çıkan gazeteden Ahmet Öztürk, “LGBT’li illetler yetti artık” diyerek nefret söylemi üretiyor.

1 Mayıs, Hürfikir

Kırklareli, Lüleburgaz’da çıkan gazete Evrensel Hafızlar Derneği (EHAD) Tekirdağ Şubesi’nin Diyanetin nefret hutbesinin yanında yer alan açıklamasına yer vererek nefreti yaygınlaştırıyor.

1 Mayıs, Sınırkent

Kırklareli’de çıkan gazete Din işleri Yüksek Kurulu’un islam’da zinanın ve bütün çeşitleriyle eşcinsel ilişkinin açık ve kesin bir şekilde haram olduğuna dair açıklamasını yayımlıyor, dini referanslarla nefret söylemine alan açıyor.

1 Mayıs, Doğruyol

Çankırı’da çıkan gazetede Niyazi Yılmaz Diyanet’in nefret hutbesinin yanında duruyor, nefret söylemini sürdürüyor.

1 Mayıs, Bartın Manşet

Gazete Diyanet’in nefret hutbesinin yanında durup nefret söylemini sürdüren Yeniden Refah Partisi Bartın İl Sekreteri Ramazan Günaydın’ın sözlerine alan açıyor.

1 Mayıs, Kadirli Postası

Gazete Hilal Kaplan’ın Sabah’taki nefret söylemini sayfasına taşıyor: “Susma haykır, eşcinsellik günahtır”.

1 Mayıs, Diyarbakır Özgür Haber

Gazete, İttihadul Ulema Genel Sekreteri Molla Muhammed Özer, Diyanetin nefret hutbesinin yanında yer alan açıklamasına yer vererek nefreti yaygınlaştırıyor.

1 Mayıs, Gözlem

İzmir’de çıkan gazetede Burhan Özfatura “yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış” sözünü haklı çıaracak bir not yazıyor: “NOT: Haddini aşan Ankara Barosu yöneticilerini, şiddetle kınıyorum. Eşcinsel sempatizanı olmanız, inancımıza hakaret hakkı vermez. Bunun demokrasi vs. ile ilgisi de olamaz”.

1 Mayıs, Serinhisar’ın Sesi

Denizli’de çıkan gazetenin yazarı Bünyamin Gölcü Gazete Diyanet’in nefret hutbesinin arkasında duruyor ve dini referanslarla LGBTİ+’ara yönelik nefret söylemi üretiyor.

1 Mayıs, Manşet Gazetesi

Kırıkkale’de çıkan gazetede Çağlar Atmaca’nın LGBTİ+’lara nefret kustuğu yazının başlığı şöyle: “İbne misiniz?”

1 Mayıs, Isparta Haber

Gazete, Isparta İmam – Hatip Okulları Mezunları Demeği, İsparta İmam – Hatip Vakfı ve ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Isparta Şubeleri’nin Diyanet’in nefret hutbesine verdiği desteği sayfasına taşıyarak nefret söylemini yaygınlaştırdı.

1-2 Mayıs, Diriliş Postası

Deniz Unay, iki gün arka arkaya yazdıklarıyla Diyanet’in nefret hutbesine destek olan ve çirkinleşenlerden: “Pedofiliyi LGBT ile meşrulaştırıyorlar”.

2 Mayıs, Akit

Siyami Akyel’in Milli Gazete’deki ayrımcı haberi Akit’te: “İslamda neslin korunması temel insan hakkıdır” diyor ve evrensel insan haklarını yok sayarak nefret söylemi üretiyor.

2 Mayıs, Yurt Mardin

Mardin’de çıkan gazete LGBTİ+’ların en temel haklarını savunan Mardin Barosu’nu hedef gösteriyor: “Mardin Barosu da cinsel sapkınlığa sahip çıktı”.

2 Mayıs, Yurt Haber

Mardin’de çıkan gazete İttihadul Ulema Genel Sekreteri Molla Muhammed Özer, Diyanetin nefret hutbesinin yanında yer alan açıklamasına yer vererek nefreti yaygınlaştırıyor.

2 Mayıs, Milli Gazete

Şakir Tarım Abdurrahman Dilipak’ın bilim dışı iddialarına yer veriyor ve virüsün LGBTİ+’lardan geldiğini öne sürüyor!

2 Mayıs, Yeni Asya

Metin Çetin “İstanbul Sözleşmesi iptal edilsin” diyor ve LGBTİ+’lara nefret kusuyor. Çetin “cinsel yönelim lanetlenmiştir” derken heteroseksüelliğin de bir cinsel yönelim olduğundan elbette ki habersiz!

2 Mayıs, Yeni Akit

Sefa Saygılı yazısında İstanbul Sözleşmesi ve Türk Ceza Kanunu’nun insan haklarına aykırı bir biçimde değişmesini talep ediyor. Ağzı olan konuşuyor!

2 Mayıs, Sabah

“Aile kurumu neden hedefte” ara başlığının gökkuşağı renkleriyle yazıldığı Hilal Kaplan’ın yazı dizisinde kabak tadı veren bilim karşıtı “cinsel kimlik” nasıl gelişir argümanları var! Kaplan’ İstanbul Sözleşmesinin “eşcinselliğe özendirmediğini” yazsa da milli bir sözleşme talep ediyor…

2 Mayıs, Aydınlık

Gazetenin imzasız çıkan haberi Cumhuriyet Halk Partisi’ne karşı yazılımışken LGBTİ+’ları da hedefe koyuyor. Haber CHP’yi şöyle suçluyor ve LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi şöyle üretiyor: “…LGBT gibi tamamen Amerika merkezli birtakım gruplarla el ele vermesi…”

2 Mayıs, Aydınlık

Akit’in imdadına Aydınlık yazarları yetişiyor! Atakan Hatipoğlu, “Emperyalizmin LGBT’ye desteği” başlıklı komplo teorisi yazısında“LGBT hareketi, tür kadınlık-erkeklik gibi sabit konumları sorunsallaştıran bir ideolojik temelde hareket ediyor ve yeni birtoplumsal düzen iddiasını ileri sürüyor” diyor.

2 Mayıs, Yeni Şafak

Yasin Aktay “Eşcinsel despotizm” başlıklı yazısında “eşcinsellik toplumsal dokuyu bozuyor” diyerek ayrımcı söylem üretiyor.

2 Mayıs, Diriliş Postası

Ferhat Ersin, acilen “LGBTİ dernekleri kapatılsın” diyor ve LGBTİ+’ların örgütlenme ve dernek kurma hakkına saldırıyor.

2 Mayıs, Çorum Hakimiyet

Kadir Şimşek yazısında nefret söylemi üretiyor: “LGBT’li olmak ve savunmak sapıklıktır”

2 Mayıs, Haber Kent

Elazığ’da çıkan gazeteden Beşir İslamoğlu “İstanbul Sözleşmesi yasaklansın” derken LGBTİ+’lara nefret kusuyor.

2-3 Mayıs, Ayrıntılı Haber

Vehbi Kara “Lut Kavminin Sapkınları Hala Yaşıyor” başlıklı yazısında dini referansları kullanarak LGBTİ+’lara nefret kusuyor.

2 Mayıs, Yeni Konya

Recep Öğütçü LGBTİ+’ları savunan meslek odalarını hedef gösteriyor: “Zina edenlerin, nikahsız yaşayanların, erkek erkeğe birlikte olanların, lezbiyenlerin, eşcinsellerin tercih hakkı yok mu? Bunların yaş am hakkına müdahale gericiliktir, çağlar öncesine hitap eden bir din ve peygamberin görüşüdür.” gibi hezeyanlar savurdular.”

3 Mayıs, Diriliş Postası

Gazeteden Betül Soysal Bozdoğan köşesinde, “Görüldüğü üzere LGBT lobisi ülkemizde hızla yaygınlaşıyor. Şimdi en can alıcı soruya geliyorum. Türkiye’de LGBT propagandasının karşıtları var mıdır? Vardır ama çok dağınık bir şekilde tepki veren bir kitle olarak… Günümüzde organize olamayan hiçbir söylemin başarılı olma şansı yoktur. LGBT karşıtları, argümanlarını netleştirerek acilen dernekleşmeye gitmeli” ifadelerini kullanıyor ve nefretin örgütlenmesi için görev alıyor!

3 Mayıs, Yeni Şafak

Gazete, “Moda endüstrisi, cinsiyetsiz moda ve LGBT akımlarını destekleyen çıkışları ile toplumsal yapı üzerinde kalıcı hasarlar veriyor” diyor ve haberinde LGBTİ+’lara karşı nefret söylemi üretiyor.

3 Mayıs, Star Açık Görüş

Gazeteden Mazhar Bağlı yazısında cinsel yönelimin evren insan hakları kapsamında ele alındığını söylüyor ancak evren insan haklarının da tartışılması gerektiğini iddia ediyor. Nefret hutbesi yayımlayan Diyanet’in değil LGBTİ+ haklarını savunan baroların halkı “kendileri gibi düşünmeye icbar edecek bir tutum” sergilediğini ileri sürüyor!

3 Mayıs, Akit

Akit, “Sapkın Dernekler Kapatılsın” başlıklı haber ile LGBTİ+’ların örgütlenme ve dernek kurma hakkına saldırıyor.

3 Mayıs, Sabah

Hilal Kaplan’ın “Aile için tehlike çanları çalıyor” haberi LGBTİ+’ları toplumdaki tüm kötülüklerden mesul tutuyor! Kaplan, “Alakalı alakasız hemen her dizisinde en az bir eşcinsel karakter olan ve havsalanızın alamayacağı pisliklerle dolu öyküleri ekrana taşıyan yabancı bir çevrimiçi yayın platformunun ülkemizdeki tekil abone sayısı yaklaşık 2 milyon ve dahası aile hesaplarıyla birlikte bu rakam 4 milyonu buluyor.”

3 Mayıs, Milli Gazete

Milli Gazete’den bir tuhaf haber. Gazete, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Düzce’de vaizlik yapan kızı Merve Safa Likoğlu’nun sildiği paylaşımı haber yaptı. Gazeteye haberde “koronavirüs salgınından önce Avrupa tarafından LGBTİ derneklerine 35 milyon EURO gönderildiğini söyledi. Likoglu, ayrıca Avrupalılar tarafından valilere, rektörlere, ‘LGBT derneklerinin özgürce hareket etmesi’ yönünde ricada bulunulduğunu da belirtti. Likoglu daha sonra bu paylaşımını sildi” diyor. Silinen paylaşımı bile LGBTİ+ derneklerini kriminalize etmek için kullanan gazete etik ilkeleri çiğnemeye doymuyor!

3 Mayıs, Akşam

Cevdet Erdöl, “LGBT hareketlerinin asıl hedefinin, büyüyen Türkiye olduğu da bu tartışmalarla bir kez daha ayan olmuştur. Cinsiyetine ait olamayanın, milliyetine ve inancına ait olamayacağı pek açıktır” diyerek nefret söylemi üretmiştir.

3 Mayıs, Akit

Yasin Aktay’ın Yeni Şafak’taki nefret köşesini Akit de sayfasına taşıyor.

3 Mayıs, Yeni Şafak

Ergün Yıldırım, “Allah nefret sucu işliyor, Müslüman da homofobik: Eşcinsel sapıklık” başlıklı yazısında LGBTİ+’lara nefret kusuyor.

3 Mayıs, İstiklal

İstanbul’da çıkan gazete “AKP iktidarına nasıl güvenelim” başlıklı yazısında LGBTİ+’ların yaşam hakkına göz dikmiş: “2002’de AKP Genel Başkanı olan Tayyip Erdoğan, “Eşcinsellerin haklarının yasal güvence altına alınması şart. Onların muhatap oldukları muameleleri insani bulmuyorum” demedi mi? İstanbul Sözleşmesi ile kadını sözde “güçlendirerek” erkeğin ezilmesini sağlayan bu sözde muhafazakâr iktidar değil mi? Bir dönemin Aile Bakanı Fatma Şahin ‘eşcinsel hakların anayasaya alınmasına pozitif bakıyorum’ diyerek Tayyip Erdoğan ile “paralel” olan siyasetçi değil miydi? Diyanet reisi ne demişti? ‘Eşcinselliği İslam lanetliyor’. Peki, yukarıda saydıklarımızı göz önünde bulundurarak Cumhurbaşkanının ‘eşcinsellik hastalıktır’ diyen Diyanet reisine “sahip” çıktığına nasıl inanacağız?”

3 Mayıs, Bizim Anadolu

İstanbul’da çıkan gazetede Hüseyin Tanrıkulu, Afrika’da LGBTİ+’ların maruz kaldığı işkenceyi öneren bir yazı yazıyor ve nefret suçlarına yol gösteriyor.

3 Mayıs, Diriliş Postası

Abdullah Şenaslan, LGBTİ+’ların en temel haklarını yok sayarak Türk Ceza Kanunu’nun insan haklarını ihlal edecek şekilde değişmesini diliyor!

3 Mayıs, Aydınlık

Gazetenin “Akit sunucusu: Perinçek vatanseverdir” başlıklı haberi LGBTİ+ nefretini ortaklaştırıyor.